Адвокатське об'єднання PROXY

Партнер адвокатського об’єднання «PROXY»

Призначення, заміна опікуна

01.08.2023
рубрика: Сімейне право
переглядів: 530
Дедалі більше до нас в об’єднання звертаються із запитами щодо питань призначення та заміни опікуна, що напряму пов’язано з нашою реальністю.  

Оскільки інформація найбільше сприймається на прикладі практичних історій з життя, то висвітлимо це питання на прикладі реальної судової справи за останній час, в якій рішення було винесено на користь нашого клієнта.
Для більшого розуміння питання, розмежуємо такі терміни як «опікунство» та «піклування», що часто вважають ідентичними чи навіть синонічними. Насамперед зазначимо, що основна відмінність полягає у об’ємі дієздатності особи, над якою буде встановлюватися один із інститутів.

Що ж таке «дієздатність» та як її обсяг можна звузити? Для початку варто вказати, що всі права особи можна розділити на ті, які з’являються у неї від народження і є складником правоздатності особи та на такі, що виникають в результаті досягнення конкретного віку і становлять дієздатність (наприклад: всім відома історія із продажем алкоголю в магазинах, що на законних підставах може здійснюватися особам, що досягли 18-тирічного віку). Обмежуватися дієздатність може внаслідок виявлення психічних вад у особи, що мають різну інтенсивність впливу на її поведінку. У таких ситуацій для допомоги у здійсненні правочинів та просто побутових справ над особою встановлюється опіка або піклування.
Піклувальник встановлюється особі, дієздатність якої є обмеженою – тобто якщо вік особи підпадає під межі від 14 до 18 років або ж обсяг прав та обов’язків є звуженим внаслідок психічного розладу, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Опікуна встановлюють теж за ознакою віку та психічного стану, проте є певні особливості – особа має не обмежену дієздатність, а її фактичну відсутність: недієздатність. У такому випадку вік особи є ще нижчим – не досягає 14 років. В свою чергу психічний стан теж виражається «інтенсивніше» - особа не просто має проблеми з контролем своїх дій, а взагалі не може їх усвідомлювати.

Такі випадки не рідкість у судовій практиці. І як було зазначено вище, адвокати нашого об’єднання неодноразово зіштовхувалися із подібним та завдяки компетенції та досвіду досягали успішного завершення справи на користь клієнта.

Розглянемо один із таких.

Перший персонаж нашої історії – чоловік, який уже протягом певного періоду часу страждає хронічним психічним захворювання, є інвалідом дитинства, потребує постійного догляду і нагляду через тривалу психічну хворобу, також нездатний самостійно усвідомлювати власні дії, керувати ними і вчиняти правочини. Враховуючи наведену низку підстав, чоловіка було визнано недієздатним.

Наступний персонаж – жінка, яка є мамою інваліда дитинства, проживала разом із ним та була його опікуном. Згодом, стан здоров’я матері став суттєво погіршуватися, що було пов’язано із її віком та підтвердженням чого стали медичні документи. Через такі зміни мати сама стала потребувати сторонньої допомоги й не могла бути опікуном свого сина.  Внаслідок цього виникла потреба змінити опікуна її  сину.

Найкращим кандидатом на опікуна став старший брат особи, що потребувала опікунства, оскільки  він був близьким родичом, відносно молодого віку, задовільного стану здоров’я та працездатним.

Для розв’язання цієї потреби, зазначені особи звернулися до нашого адвокатського об’єднання. Спочатку їм було надано юридичну консультацію з питань, що турбують, а згодом визначено план дій. Ведення роботи почалося із підписання договору між клієнтом та адвокатським об’єднанням, де було заначено основні права та обов’язки сторін. Згодом, адвокати надали допомогу із підготовкою професійного звернення до суду: допомогли підготувати перелік та зібрати необхідні докази, підготували та подали позовну заяву, в якій описали всі необхідні підстави та визначили необхідні вимоги.
Найцікавішою та найбільш хвилюючою частиною усієї справи стало безпосередньо судове засідання. Лише юристам відомо, що для його успішного проведення, час якого складає в середньому близько 2 годин, адвокат зазвичай витрачає в десятки разів більше часу в пошуках необхідних матеріалів, законодавства та кейсів із судової практики. При цьому весь судовий процес загалом займає місяці чи навіть роки та потребує постійної уваги справі та постійного оновлення знань, пов’язаних зі змінами в законодавстві, судовій практиці та обставинах справи.

В ході засідання, наш адвокат виклав усі обставини справи, висвітлив їх цінність для процесу, навів необхідні докази та підтвердження. Також було наведено правове обґрунтування, позитивну судову практику з такої категорії справ. Враховуючи якісну підготовку, професійну участь в судовому процесі, ефективну співпрацю з органом опіки, який обов’язково залучається  в таких справах, судом було задоволено заяву, справу було вирішено на користь нашого клієнта.
Клієнти залишилися задоволеними якісним та вчасним результатом вирішення проблеми, з якою до нас звернулися.
Тому варто пам’ятати, що будь-які Ваші проблеми та потреби різної складності завжди можна розв’язати. А посприяти цьому, звільнити Вас від зайвих турбот, захистити Ваші права та інтереси, зберегти Ваш час та нервові клітини може якісна юридична допомога. Саме таку Ви знайдете у нашому об’єднанні, де працюють найкращі фахівці.

Ознайомитися з рішенням можна тут

До нових зустрічей,
на захисті Ваших прав – «PROXY».


 

Залишити коментар


   



Запишіться на консультацію

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті